
Hvad er et menneske? – Nyt foredrag med Svend Brinkmann!
1. juni kl. 19:00 - 21:30
| kr.279Begivenhed Navigation

Hvad er et menneske? – Nyt foredrag med Svend Brinkmann!
Bemærk: Foredraget har tidligere været flyttet fra d. 18.11.20 til den 08.02.21, men flyttes desværre igen. Den nye dato er tirsdag d. 1. juni 2021 – Har du allerede billet til foredraget, får du automatisk besked om den nye dato.
På denne aften går Svend Brinkmann på tværs af sin kendte trilogi Stå fast, Ståsteder og Gå glip og spørger polemisk, hvordan det står til med de menneskelige grundfænomener i tidens højhastighedskultur? Et spørgsmål, som også bliver taget op i hans nye bog med titlen Hvad er et menneske?
Slår vi overhovedet til? Eller har vi behov for en helt ny type mennesker?
Svend Brinkmann tager i dette foredrag på vanlig vis pulsen på tidens tendenser og strømninger anno 2020 og stopper ikke mindst refleksivt op med spørgsmål som:
- Er der plads til kærlighed, tillid og tilgivelse i dag?
- Hvad med sorg hos os selv og andre? Har vi tid og rummelighed til et eksistentielt grundfænomen som sorg, der jo synes ude af trit med kravene om at være positiv, fleksibel og omstillingsparat?
- Er der overhovedet plads til at være menneske i det moderne samfund?
- Skal vi lave menneskene om, så de passer bedre til præstationssamfundet, f.eks. gennem nye pædagogikker og ledelsesformer? – eller skal vi omforme samfundet, så det passer bedre til menneskets grundlæggende væsenstræk?
“At rette sig udad mod verden og fordybe sig i virkeligheden og etablere relationer til andre mennesker. Selverkendelse er fint, men jeg tror ikke på, at man får den ved bare at sidde og kigge indad i sig selv. Jeg tror, man får den ved at relatere sig til noget andet og nogle andre. Det er også noget meget elementært at kende til den historie, man er rundet af både naturhistorisk og kulturhistorisk og alt, hvad der følger deraf. Vi skal være mindre selvoptagede og mere menneskeoptagede, siger Svend.”
Svend Brinkmann: Hvilken retning er vi på vej i?
Psykologiprofessor Svend Brinkmann blev for alvor kendt i offentligheden, da han i 2014 udgav bogen Stå fast, som blev en bestseller ved at opfordre til modstand mod tidens udviklingstvang. Siden fulgte Ståsteder, der søgte at indkredse nogle etiske og eksistentielle grundværdier, som er værd at stå fast på. Og endelig Brinkmanns afsluttende bog i trilogien Gå glip, der undersøgte, hvordan vi skal indrette os for at kunne stå fast på det, der er væsentligt og meningsfuldt. Bøgerne har alle været fast inventar på boghandlernes bestseller-lister i årevis, og vi er derfor ekstra glade for at kunne præsentere en aften, der nu kigger fremad. For hvad er status? Og i hvilken retning er vi på vej i? Emner, som også bliver taget op i Svend Brinkmanns udgivelse Hvad er et menneske?
Håber vi ses til en spændende, provokerende, men ikke mindst rigtig vigtig aften!
I en individualistisk tid, hvor folk søger efter meningen med livet – typisk med sig selv som udgangspunkt og verdens navle – er Svend Brinkmann som sædvanlig ude med samfunds-riven. ”Hvad er et menneske?” handler om kunsten at blive et ordentligt menneske i verden, tage vores fælles historie på sig og erkende, at man faktisk bliver til et menneske i samspil med andre – og ikke ved at grave så dybt i sin egen navle, at man ender med at få hul i ryggen. Han afdækker, hvad mennesket egentlig er for en størrelse socialt, filosofisk, antropologisk, religiøst. Man er muligvis ikke altid enig med Svend, men man bliver klogere af Svend.
Bare Svend går uden for døren, kommer folk og spørger ham om ting, som om han er en livsrådgiver. Når det sker prøver han at svare lidt afvæbnende eller svare udenom, fordi det imod hans egen tænkning om tingene. Han vil gerne igangsætte refleksioner, men bryder sig ikke om at blive brugt som en, der har svarene.
Svend Brinkmann er født den 23. december 1975. Han er uddannet cand. Psych. fra Aarhus universitet, og har siden 2009 været professor i almenpsykologi og kvalitative metoder på Aalborg Universitet. Han forsker inden for filosofi, psykologi, diskurs og samfund. Svend Brinkmann bøger omhandler oftest selvrealisering, identitet, stress, det diagnosticerede liv og pædagogik