• Herobanner BG

ET DANSK-UKRAINSK HAVEPROJEKT

af

FRA FLYGTNING TIL GRØNNE DRØMME: UKRAINSK LANDSKABSARKITEKT TRANSFORMERER VORES FORHAVE

Gennem seks måneder har landskabsarkitekt Daria Zharikova og kongres- og idrætscenterets driftsteam knoklet med at forvandle de 2000 m2 på Møllehusvej til en blomstrende forhave. Og resultatet kommer både insekter og centerets mange brugere til at nyde godt af henover det næste år – og de mange kommende sæsoner.

Lige nu nyder tusindvis af planter forårets første, varme stråler. Men det har de ikke altid gjort.

FRA UKRAINSK FLYGTNING TIL GRØN PLANLÆGGER

Da Daria Zharikova kom til Danmark den 5. marts 2022 var det på baggrund af krigen i Ukraine. Hun var flygtet sammen med sin søn Gabriel, mand og mor. Det nye, midlertidige hjem var en nedlagt hesteejendom tæt på Jystrup – langt fra den velkendte hverdag, rutinerne og jobbet som landskabsarkitekt i Odessa.

’En dag lavede jeg et opslag på Facebook, og det så direktør for Roskilde Kongres- og Idrætscenter, René la Cour Sell. Han skrev til mig, og spurgte om han kunne hjælpe. Kort tid efter blev jeg inviteret til en samtale. Jeg tror han blev overrasket over min baggrund som landskabsarkitekt, og vi fandt hurtigt frem til, at der kunne være nogle spændende muligheder i et samarbejde’ fortæller Daria Zharikova.

I Roskilde Kongres- og Idrætscenter har bæredygtighed og den grønne dagsorden gennem en årrække været et prioriteret indsatsområde. Og efter snakken med Daria blev der vakt nyt liv til ideen om at kaste sig over de grønne områder omkring centeret. Daria blev derfor ansat til at varetage opgaven med at skabe et haveprojekt med fokus på øget biodiversitet – og som samtidig kunne inspirere til nye anvendelsesmuligheder for husets mange brugere.

Darias Forhave 696 X 854 Px

GRØNT MØDE MED MULIGHEDER

I løbet af 2023 vil de mange nyanlagte bede for første gange kunne nydes ved kongres- og idrætscenteret. Hele 3.500 planter er der blevet sat i jorden - udover anlæggelsen af stendiger og opsætning af farverige fuglekasser og bænke. Hertil kommer adskillige hoteller til sommerfugle, mariehøns og bier og så blev der i 2022 etableret flere krolfbaner på området. Og skulle der ryge et krolf-vildskud afsted, så fungerer en ny insektvold på én og samme gang som både sikkerhedsværn og slaraffenland for områdets vilde naboer.

Det er Daria Zharikova, der har stået for den overordnede planlægning af projektet – men hun har også været praktisk udførende på anlæggelsen flankeret af centerets driftsteam.

’Fra Ukraine har jeg været vant til at arbejde med både små og store anlægsopgaver, men det har været meget anderledes at arbejde i Danmark. Dels er der i Ukraine en tendens til, at de grønne områder prioriteres sidst i entreprisen. Det betyder, at der ofte er en begrænset økonomi at arbejde med. I Danmark er den prioritering helt anderledes og fremsynet. Og dels har jeg skulle omstille mig til et meget mere venligt klima, der muliggør et væld af plantesammensætninger, og som letter vedligeholdelsen meget’ fortsætter Daria Zharikova.

EFTERLADER SPOR

For Daria Zharikova har det været meget lærerigt at blive tilknyttet haveprojektet i Roskilde Kongres- og Idrætscenter – både fagligt og menneskeligt.

’Jeg er enormt taknemmelig for at have lært hele holdet i kongres- og idrætscenteret at kende – og ikke mindst for at René la Cour Sell gav mig en chance. Jeg føler, at jeg er blevet en del af en varm og åben familie. Når jeg en dag kan vende tilbage til Ukraine, så gør det mig glad at vide, at jeg efterlader mig et spor i Roskilde, som mange mennesker hver dag vil glædes over’ afslutter Daria Zharikova.

Mødet med det danske arbejdsmarked har givet Daria Zharikova mod på mere. I øjeblikket bliver det danske sprog øvet, og hun er blevet tilknyttet Københavns Universitet i en postdoc stilling inden for molekylærbiologi. Men indeni gror en drøm. En drøm om egen virksomhed og mange flere opgaver indenfor landskabsarkitekter i Danmark.

MØD VORES GRØNNE TEAM

Vores grønne anlægsteam består af Michael og Pia. I juni og resten af 2022 blev teamet midlertidigt udvidet med Daria Zharikova fra Ukraine. Daria er uddannet inden for naturalistisk plantedesign og har arbejdet med udvikling af byhaver i Odessa.

DEL NYHEDEN MED DINE VENNER

FLERE NYHEDER FRA VORES HUS