• Herobanner BG

KÆMPESTENEN ROSKILDE

af

KÆMPESTENEN FORAN ROSKILDE KONGRES- OG IDRÆTSCENTER

Når man taler om kæmpesten, refererer man typisk til sten, der måler mindst fire meter på deres længste led. Ifølge denne definition findes der cirka 90 sådanne kæmpesten spredt ud over Danmark – og en af dem finder du lige foran Roskilde Kongres- og Idrætscenter.

Roskildes imponerende kæmpesten er mere end bare en sten; den er et symbol og vartegn for et mangfoldigt møde- og samlingssted, der rummer alt fra centrale dagsordener og store kulturelle oplevelser til hverdagsidræt og festlige events. Den majestætiske granitblok står stolt på plænen foran byens store konference- og idrætscenter og vidner om en interessant historie.

Kæmpesten er ofte fragmenter af bjerge, som er blevet vristet fri af indlandsisen i Sverige og transporteret til deres nuværende placering med isens bevægelser.

Kæmpestenen i Roskilde blev opdaget, da den lå i vejen for byggeriet af den første hal for 65 år siden. I stedet for at sprænge den, blev det besluttet at bevare og flytte den. Som en hyldest blev datoen "1. AUGUST 1959" indmejslet i granitten, hvilket markerer hallens indvielse.

Stenen er ikke blot bemærkelsesværdig på grund af sin historie, men også på grund af sin imponerende fysiske tilstedeværelse. Den rager næsten 3 meter op i højden, og fra toppen kan man nyde udsigten over Roskilde Domkirkes spir mod nordøst.

Kæmpestenen Foran Roskilde Kongres Og Idrætscenter 696 X 854 Px

GEOLOGISKE FAKTA

Kæmpestenen er geologisk set en rødgrå mellemkornet homogen granit. Den måler 2,8 m i højden, 2,0 m i dybden og 4,5 m i bredden. Denne kolos vejer anslået 35 ton, hvilket er omtrent det samme som seks fuldvoksne elefanter. Dens omkreds, målt en meter over terræn, er 10,6 meter. Over tid har en sparsom bevoksning af grå lav etableret sig på stenen, hvilket tilføjer et strejf af naturlig skønhed.

BESØG KÆMPESTENEN

For dem, der ønsker at besøge denne geologiske skat, ligger Kæmpesten Roskilde frit tilgængelig for offentligheden på plænen foran Roskilde Kongres- og Idrætscenter. For at finde den, skal du blot kigge efter den store sten med fronten ud mod Møllehusvej sydvest for Roskilde centrum. Der er en stor parkeringsplads ved kongrescenteret for dem, der kommer i bil.

Vil du vide mere om de danske kæmpesten kan du besøge De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland.

FAKTABOKS KÆMPESTENEN ROSKILDE

  • Placering: På plænen foran Roskilde Kongres- og Idrætscenter.
  • Historie: Opdaget under byggeriet af hallen og bevaret som et vartegn.
  • Indgravering: "1. AUGUST 1959" til minde om hallens indvielse.
  • Dimensioner: 2,8 m i højden, 2,0 m i dybden, og 4,5 m i bredden.
  • Vægt: Anslået til 35 ton.
  • Geologi: Rødgrå mellemkornet homogen granit med sparsom bevoksning af grå lav.

DEL NYHEDEN MED DINE VENNER

OPLEVELSER I DIN INDBAKKE