• Herobanner BG

ÅRETS UDDANNELSESMESSE FOR UNGE MED SÆRLIGE BEHOV

af

MESSE GIVER UNGE MOD PÅ UDDANNELSE

Der var store smil hos personalet i Roskilde Kongrescenter, da de i sidste uge kunne slå dørene op for den femte udgave af uddannelsesmessen for unge med særlige behov, Specialkompasset. For messen er et sandt højdepunkt på året – og igen i år blev det et oplevelses- og inspirationsmekka for de omkring 3000 gæster, som slog vejen forbi. Messen blev afholdt i kongrescenterets Hal D, der med et udstillingsareal på hele 2.600 m2 er den største af kongrescenterets messehaller.

STORT UDVALG AF MULIGHEDER

En up coming tv-vært i pailletjakke, en tæt skakduel, smagsprøver på fettuccine med grønt og 3D-printede dinosaurfigurer. Alt sammen ledsaget af tonerne fra messehallens helt eget rockband. Velkommen til uddannelsesmessen Specialkompasset!

Over 70 udstillere fra ungdomsuddannelsen STU, specialefterskoler og produktionsskoler mm. stod i sidste uge klar til at vejlede og rådgive unge med handicap eller psykiske diagnoser på deres videre vej i uddannelsessystemet. Og det gik bestemt ikke kedeligt for sig. På messen fik de unge rig mulighed for at prøve kræfter med et stort udvalg af discipliner i en hyggelig, sjov og afslappet atmosfære.

’Vi oplever desværre at rigtig mange unge – og ikke mindst deres familier – er uvidende om, hvilke uddannelsestilbud og -muligheder, der findes for dem. Selvom du er født med et handicap eller har fået en psykisk diagnose, så har du jo stadig et behov for at høre til – hvad enten det er i et uddannelsesfællesskab, på arbejdsmarkedet eller i et socioøkonomisk tilbud. Vi er meget stolte af igen i år at kunne folde den palette af muligheder ud for messens gæster i kongrescenterets helt fantastiske rammer’ fortæller kommunikationsansvarlig for Compass Fairs, Christina Qvistgaard.

Som messe er Specialkompasset i sig selv et forrygende eksempel på, hvordan unge med særlige behov kan integreres og indtænkes i korte, tilrettelagte praktikforløb. En gruppe af unge fra de deltagende skoler fik således under messens to åbningsdage ansvar for at byde velkommen, tælle gæster og dele brochurer ud. En god måde at prøve sig selv af i trygge rammer – og en opgave, som bestemt blev løst med masser af smil og tro på egne evner!

To Unge Spiller Skak Specialkompasset 2022

FÆLLESSKAB OG UDDANNELSESMOD

Hos ungdomsorganisationen Autisme Ungdom, der for andet år i træk var at finde blandt udstillerne i Hal D, var begejstringen for messen stor. For dem er messen et vigtigt kontaktpunkt til unge med autisme, og en mulighed for at invitere dem med i et stærkt ungdomsfælleskab med ligesindede.

’Som autist kan man let føle sig misforstået og udenfor det almindelige fællesskab. Derfor har vi i Autisme Ungdom taget initiativ til en række inkluderende og autismevenlige arrangementer, som giver de unge et tiltrængt fællesskab at være en del af. Desværre er det en mulighed, som mange autister ikke kender til. Derfor er det fedt, at vi her på messen både kan udbrede kendskabet til vores arbejde og samtidig komme i dialog med en masse seje unge’ fortæller lokalbestyrelsesmedlem for Autisme Ungdom, Emil Nielsen.

At uddannelsesmessen endnu engang var en kæmpe succes, er der ingen tvivl om. Mange unge fik igen i år øjnene op for uddannelsesforløb, som netop matcher deres interesser og behov.

’Hvad enten man er interesseret i dyr, maritimt liv eller drømmer om at sætte hår i kunstfærdige frisurer, så handler det om at møde de unge med ligeværd og forståelse for de udfordringer, de kommer med. Det er det, som messens udstillere kan, og samtidig åbner vi en række mulige døre, som forhåbentlig giver de unge mod på uddannelse og efterfølgende arbejdsliv’ afslutter Christina Qvistgaard.

Specialkompasset, der er en del af Compass Fairs, har siden 2017 afholdt uddannelsesmessen for unge med særlige behov i Roskilde Kongrescenter. Årets messe blev afholdt i Roskilde Kongrescenters topmoderne Hal D, der med 2.600 m2 bliver benyttet til alt fra store sportsarrangementer til messer og firmafester.

På messen kan du møde over 70 ungdomsuddannelser, specialefterskoler, socialøkonomiske virksomheder og produktionsskoler fra hele Danmark. Messen henvender sig primært til unge med særlige behov, deres familier, vejledere og sagsbehandlere. Det er gratis at deltage.

DEL NYHEDEN MED DINE VENNER

NYHEDER FRA VORES HUS